OBS! Föreläsningen är inställd.
Välkomna till RFHL Göteborg på Vegagatan 48 den 13 mars kl. 13:30-15:00 för att höra om psykedeliska substansers potential i behandling av beroende, missbruk och psykisk ohälsa.
Anmälningar tas emot på: rfhlgbg@gmail.com eller kontakt@rfhl-goteborg.com senast 10.3
Det finns ett nyväckt intresse för forskning på psykedeliska substanser, till exempel prövas de som en adjuvant behandling till psykoterapi. De preliminära resultaten visar att psykedeliska substanser har en radikalt större effekt än psykofarmaka och andra konventionella terapiformer. Kan psykedelika-assisterad psykoterapi fylla en nisch i dagens psykiatri och beroendevård då patienter inte svarar på behandling? 50-60-talens forskningsvurm i psykedeliska substanser slutade med politisk turbulens och medial hysteri när dessa substanser läckte ut från forskningssammanhangen till allmänheten. Följden blev en stor mängd outredda frågeställningar som först nu börjat adresseras. Hur förhåller man sig både nyfiket och kritisk till den psykedeliska renässansen? Kanske riskerar vi att återupprepa historien?
Psykologerna Johan Eriksson och Jesper Råback kommer ta upp forskning om terapimetoder, effekter och hypoteser rörande mekanismer för behandling med psykedeliska substanser utifrån ett fokus på beroendeproblematik.
Kort presentation av föreläsarna:
Johan Eriksson, leg psykolog, verksam sedan många år inom primärvård och sluten psykosvård i Stockholm. Huvudsaklig inriktning för terapeutiskt arbete har varit ACT/KBT med nytillkommen påbyggnad av ISTDP. Vice ordförande i Nätverket för Psykedelisk Vetenskap (NPV). Nyligen publicerad artikel tillsammans med Jason Luoma rörande verksamma mekanismer inom psykedelika-assisterad psykoterapi: https://www.sciencedirect.com/
Jesper Råback, leg psykolog, föräldraledig egenföretagare inom neuropsykiatrisk utredning med bakgrund inom beroendevård och rättspsykiatri. Medgrundare till NPV och sitter i styrelsen för Osmond Labs AB. Läser läkarprogrammet termin 10 vid KI i Stockholm.