Läkemedel, beroende och vägen ut
Nedan har vi samlat information och resurser kring läkemedelsberoende, narkotikaberoende och psykisk ohälsa. Om du behöver prata om din situation gällande dessa frågor är du välkommen att ringa vår stödtelefon Ring vår stödtelefonVem blir beroende?
Ladda ner vår broschyr
Läs om nedtrappning av läkemedel i RFHL Göteborgs Broschyr.
De vanligaste diagnoserna hos de personer RFHL kommit i kontakt med är ångest, oro, utmattningssyndrom och sömnsvårigheter. Många hjälpsökande har dessvärre inte fått någon diagnos alls, bara läkemedel!
När de som kontaktar RFHL berättar vad som förde dem till läkaren som gav dem psykofarmaka ser vi att orsakerna ofta var reaktioner på t.ex. dödsfall, skilsmässa och arbetslöshet, dvs reaktioner på mer eller mindre vanliga livskriser.
RFHLs erfarenheter är att av de människor vi har mött, har de flesta inlett ett mångårigt bruk av psykofarmaka och ett utvecklat beroende på grund av livskriser som alla människor går igenom.
RFHL förnekar inte att samma läkemedel som för många leder till beroende och svår ångest för andra kan innebära lindring och hjälp.
RFHL accepterar dock inte att beroendeframkallande läkemedel skrivs ut slentrianmässigt till olyckliga människor utan att annan behandling prövas. När dessa preparat dessutom ofta skrivs ut av läkare efter bara en kort konsultation, måste det betraktas som ytterst oansvarigt.
Vad händer vid läkemedelsberoende?
Känner du igen symtomen?
Förståelsen för de läkemedelsberoendes problem har glädjande nog ökat på många håll inom den etablerade vården. På ett flertal platser runt om i landet erbjuder numera sjukvården särskild hjälp till läkemedelsberoende.
Scrolla ner för behandlingsalternativ i Göteborgs-trakten
Länkar och resurser
Resurser för dig med psykisk ohälsa och utsatthet
Se länkar
Alla kvinnors hus organisation som ger stöd, rådgivning och skyddat boende till vuxna och barn som bevittnat eller upplevt våld.
Autism och aspergerförbundet riktar sig till personer med autism, aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd.
Bipolarna är en webbplats med information och forum för personer med bipolär sjukdom.
Bona via Till Bona Via kan du som har någon förälder/vuxen i din familj som dricker för mycket alkohol eller använder narkotika eller läkemedel komma. Du kan också komma om din förälder har fått hjälp att sluta dricka alkohol eller använda andra droger.
Café trappanér Café trappanér – ett kvällscafé för hemlösa och socialt utsatta människor i Göteborg.
En annan sida av sverige Är en behandlande och stödjande dagverksamhet för dig som är 18 år och uppåt och vill lämna en kriminell livsstil eller ett gäng.Centret erbjuder 6st betalda platser som finns till förfogande för alla och för den som söker hjälp och stöd för individuell rehabilitering, utbildning och en produktiv plats i samhället.Platserna är en del utav ett avtal med Göteborgsstad och Socialresursförvaltningen.Centret erbjuder olika tjänster och program som alla verkar för individuell rehabilitering, och en produktiv plats i samhället. Dom riktar sig till människor som har utvecklat en kriminell livsstil och beroendeproblematik men även för gängkriminella.
Frisk och fri Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, är en ideell förening som erbjuder stöd till personer som har en ätstörning eller den som är närstående.
Gatans lag Gatans Lag arbetar för att besegra hemlöshet, missbruk, kriminalitet och socialt utanförskap genom fotboll.
Göteborgs rättighetscenter Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering (GRC) verkar för de mänskliga rättigheterna samt ett samhälle präglat av mångfald och respekt, fritt från förtryck, fördomar och diskriminering. Dom arbetar med rådgivning, utbildning och opinionsbildning.
Livlinan är en sajt för dig som är ung och lever nära någon som mår psykiskt dåligt.
Mind arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris. Mind driver bland annat Föräldratelefonen, Självmordslinjen och Äldretelefonen.
OCD-förbundet stödjer människor med OCD – Tvångssyndrom och deras anhöriga.
Rise är en riksförening som ger stöd åt personer som har varit utsatta för incest eller andra sexuella övergrepp i barndomen.
RUS är en intresseförening för barn och ungdomar med psykiska eller sociala svårigheter.
SHEDO arbetar för att sprida kunskap och ger stöd åt dig som har ätstörningar och självskadebeteende, och även dina närstående.
Terraferm En ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rättigheter, och som erbjuder stöd och råd på flera språk.
Tjejzonen erbjuder stöd via chatt, mejl, samtal och Storasystrar.
Unizon har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser.
Vägvalet Målgrupp, Pojkar och flickor 18-20 år med relationsproblematik/psykosocial problematik.
Vägvalet erbjuder behandling för dig som har någon form av relationsproblematik. Problemen kan ha bidragit till att du utvecklar en livsstil där du upplever att du själv inte har kommandot. Du kanske befinner dig i en situation som verkar omöjlig eller har andra problem som gör att ditt liv inte är som du önskar. Har du utvecklat ett negativt livsmönster?
ÅSS är en stödförening för personer med ångestsjukdomar och för deras närstående.
Länkar till behandlingshem för läkemedelsberoende
Se länkar
Icuro män över 21 år med missbruks- och beroendeproblematik, i vissa fall i kombination med neuropsykiatrisk och/eller kriminell problematik. Sociala problem knutna till eller beroende av missbruket och livssituationen i övrigt.
Iris utvecklingscenter På Iris Utvecklingscenter hjälper dom dig som har problem med olika former av missbruk. Ofta lider du också av någon form av psykisk ohälsa som exempelvis ångest, depressioner, fobier, ätstörningar eller tvång. Ofta beskrivs Du som en som lider av samsjuklighet. Ditt missbruk och din psykiska ohälsa präglar ditt liv på ett negativt sätt och påverkar också dina relationer och ditt sociala liv.
Kvinnohemmet i Hudiksvall Målgruppen är kvinnor som är alkohol-, narkotika- eller läkemedelsberoende
Mellanvårdsgruppen HVB Pojkar och flickor 12-21 år med psykosocial ungdomsproblematik.
Nämndemansgården Med 30 års erfarenhet erbjuder Nämndemansgården idag behandling inom alkohol, droger, läkemedel och spel över hela landet.
Vi erbjuder lösningar för alla olika målgrupper såsom ungdomar, vuxna, anhöriga, medberoende samt för chefer och medarbetare.
Selfhelp är ett privat kunskapsföretag inom beroendevården. Vi erbjuder en heltäckande vårdkedja från öppenvård till slutenvård. Vårt behandlingsprogram bygger på 12 stegsprogrammet och hjärtat i vårt företag ligger i det dagliga mötet med patienterna. Vi jobbar endast med evidensbaserade metoder och följer noga forskningsutvecklingen inom vårt ämnesområde.
Villa Leva Kvinnobehandlingen Leva är ett litet och personligt 12-stegs behandlingshem och välkomnar vuxna kvinnor, över 18 år, med missbruks- eller beroendeproblem.
Villa Skogshyddan målgruppen är män och kvinnor från 21 år och uppåt som är frivilligt placerade enligt SoL, § 27 LVM, eller kontraktsvård. Vi tar emot klienter enligt LARO.
Länkar till anhörigföreningar
Se länkar
Al-anon För anhöriga och vänner till alkoholister.
Anhörigföreningen i Göteborg till alkohol och drogberoende.
Bufff Stöd för anhöriga till någon som sitter i fängelse.
Frisk och fri Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, är en ideell förening som erbjuder stöd till personer som har en ätstörning eller den som är närstående.
Kuling.nu är ett webbforum för barn till föräldrar som mår psykiskt dåligt.
Livlinan är en sajt för dig som är ung och lever nära någon som mår psykiskt dåligt.
Maskrosbarn är en ideell förening som stödjer ungdomar med närstående som missbrukar eller har psykisk ohälsa.
Nar-Anon Hopp och hjälp för anhöriga och vänner till drogberoende.
RAV hjälper och stöttar anhöriga och andra närstående till dem som har mördats, eller kan antas ha blivit dödade genom våldsbrott.
SPES är en ideell organisation som är till för alla som har förlorat en närstående genom självmord.
Trygga Barnen ger stöd åt barn och unga mellan 7 och 25 år med närstående som mår psykiskt dåligt eller har svårigheter på grund av missbruk eller beroende.
Aktivitetshus i Göteborg
Se länkar
Aktivitetshuset Angered (Gunnareds gård)
Aktivitetshus Nordost (Sekelhuset)
MiK-Knuten är en frivilligcentral och en mötesplats för vardaglig medmänsklighet där alla är välkomna. Här kan invånarna delta i intressegrupper, gemensamma fester och utflykter, med mera. Vissa aktiviteter hålls i samarbete med Hälsoteket.
Stiftelsen Gyllenkroken består av aktivitetshus, tre olika boenden samt barn- och ungdomsverksamheten Gyllingen. Aktivitetshuset och caféet är öppet för alla. Man kan välja att komma för att ta en fika och träffa folk, eller vara aktiv och delta i kurser och öppna verksamheter. Aktivitetshuset på Gyllenkroken har en kulturprofil, vilket genomsyrar hela verksamheten.
Frivilligcentralen Oscar, med sin slogan ”tillåtelsens tillhåll”, välkomnar alla som vill skapa en meningsfull tillvaro. Här kan man på ett kravlöst sätt delta i olika intressegrupper, eller finna gemenskap med andra människor. Nya grupper startar kontinuerligt utifrån deltagarnas egna idéer.
Frivilligcentralen – möjligheternas mötesplats. Ett kultur- och allaktivitetshus. En plats för människor, föreningar, intressen, behov, ideellt arbete och lokalt engagemang.
Frivilligcentralen är först och främst en mötesplats. Här samordnar man och förmedlar kontakter mellan människor. Svängrummet är en öppen mötesplats för alla. Aktiviteter och grupper startar på initiativ av frivilligcentralens besökare. De flesta aktiviteter är kostnadsfria. Eventuell mat till självkostnadspris.
Göteborgsfontänen är ett klubbhus som vänder sig till dig som drabbats av psykisk ohälsa. Här deltar alla i husets arbete för att stärka det egna och andras självförtroende.
Huldas hus är en mötesplats för kvinnor som saknar en fast bostad. Här kan du träffa andra kvinnor, delta i aktiviteter, eller vila upp dig. Du kan även duscha och tvätta dina kläder, eller låna telefon och dator. Huldas hus är en öppen verksamhet och om du skulle vara påverkad av något är du ändå välkommen.
Mötesplats Backa-Brunnsbo är en nystartad verksamhet som drivs av Göteborgs Stad tillsammans med invånare. Hit är ALLA välkomna. Här får du bland annat tillgång till verkstad, symaskiner och sällskapsspel (som du även kan låna med dig hem), musikstudio, tv-spel och mycket mer. Du får vara med och skapa innehållet, och nya idéer välkomnas.
Mötesplats Simone är en ideell förening för tjejer & personer från trans spektrumet i ålderns 13 år till 30år.
Unga forum vänder sig till dig som är mellan 16 och 25 år. Verksamheten arbetar hälsofrämjande med målsättning att du bland annat ska få behålla och öka din fysiska och psykiska hälsa. Unga forum består av tre delar, och du kan vara med på en eller flera. Det är frivilligt och kostnadsfritt att delta.
Hälsa och friskvård
Se länkar
Målet är att med stöd av fysioterapeut skapa en långsiktig och hållbar rutin för träning, genom att lära sig dosera och anpassa träningen utifrån sitt mående och dagsform.
Vid två tillfällen i veckan under åtta veckor får deltagaren möjlighet att träna kostnadsfritt på Grand Fitness, Övre Husargatan 4.
Friskvårdsklubben är en brukarledd och brukarstyrd ideell aktivitetsförening. De bedriver en verksamhet som är till för vuxna människor som har eller har haft psykisk ohälsa. Man har valt att ha en bred definition kring begreppet friskvård ”allt som människor kan tänkas må bra av och som stärker individens självförtroende och självkänsla”. Friskvårdsklubben håller i aktiviteter på olika platser i hela stan.
Hälsodisken är en möjlighet för dig som vill ta större eget ansvar för ditt liv och din hälsa. Genom Hälsodisken kan du delta i olika grupper och föreläsningar. Du kan också kontakta Hälsodisken för enskilda vägledningssamtal som rör din hälsa. Aktiviteterna är kostnadsfria.
Hälsolots Centrum Majorna-Linné
Är du intresserad av din hälsa? Då är Hälsolots något för dig. Hälsolots inspirerar till ett liv med god hälsa, skapar möjligheter till möten och arrangerar aktiviteter. Alla aktiviteter är kostnadsfria!
Hälsoteket finns till för dig i Angered som vill förbättra hälsan. Här kan du träna, gå på föreläsningar eller anmäla dig till en kurs. Hälsoteket har även uppsökande verksamhet med olika föreläsningsteman kopplade till hälsa, samt erbjuder prova-på aktiviteter. Kontakta Hälsoteket för mer information.
Alla aktiviteter är gratis och det är drop-in på alla aktiviteter förutom till kurserna som kräver anmälan.
Hälsoteket finns till för att ge dig som bor i Örgryte-Härlanda möjlighet att stärka och förbättra din hälsa. Du behöver inte ha träningsvana eller förkunskap för någon aktivitet. De flesta aktiviteterna är på dagtid, och kostnadsfria.
Hälsoteket i Väster är en verksamhet för dig som vill skapa en bättre hälsa. Programmet har en blandning av föredrag, kurser, gruppstöd för livsstilsförändring, hälsorådgivning, kultur och fysisk aktivitet. Det krävs ingen träningsvana eller förkunskap och allt är kostnadsfritt. Nu finns sommarprogrammet på hemsidan!
På Hälsoteket i Östra Göteborg finns möjlighet att delta i träning och hälsosamtal. Till de flesta aktiviteter behöver du inte anmäla dig innan och du behöver inte uppge ditt namn. Alla aktiviteter och kurser är dessutom gratis.
Ring vår stödtelefon
Välkommen att ringa vår beroendeterapeut för att få råd och hjälp kring läkemedelsberoende, nedtrappning av läkemedel samt frågor som gäller narkotikabruk.
Det går också bra att besöka oss.
Telefontider:
- Måndag 9:00 – 14:45
- Torsdag 9:00 – 14:45
- Fredag 9:00 – 11:45
Ewa svarar i vår stödtelefon
Vi för inga journaler och du kan vara anonym.
Bli medlem i RFHL Göteborg
Få tillgång till alla våra aktiviteter genom att bli medlem.
100kr/år eller 25kr/år för pensionärer, arbetslösa eller boende på instution.
Ange email i Swish för att få våra utskick.
Swish: 1234 227 443
PlusGiro: 721075-0